Dean Kušeković, Zagreb

Dean Kušeković, Zagreb

Deanova dobra volja, otvorenost i poznavanje raznih zanimljivih oblasti, kao i iskustva iz ranije mladosti otkrivaju nam osobu širokog duha. Verujemo da ga upravo te osobine podstiču na iznalaženje rešenja u poboljšanju njegovog stanja paraplegije.

Nastavljamo niz priča naših korisnika sa stanjem – povreda kičme, koje delimo sa vama i koje u svojoj osnovi imaju zajedničku ideju. Možda ste čitajući i drugu priču primetili zajedničku nit koja povezuje sve ove priče – bez obzira na okolnosti u kojima se našim korisnicima dogodila povreda kičme i specifičnost stanja u kojima se nalaze, svima je zajednička volja za svladavanjem prepreka, kao i upornost i predanost u nalaženju načina da se poboljša kvalitet života, pomogne sebi, ali i drugima u sličnoj situaciji.

Svaka životna priča je drugačija, svi smo drugačiji bez obzira na naša trenutna stanja, ali upravo ideja o poboljšanju i poštovanju prema sebi i životu motiviše nas da istrajemo u unapređivanju svog, i sveta oko sebe.

Nadamo se da će mnogi sa zanimanjem pročitati ovu priču našeg korisnika gospodina Deana Kušekovića, i još jednom se uveriti u moć pozitivnog stava u promenjenim životnim prilikama.

Dean je za početak osoba sa kojom je izuzetno ugodno provesti vreme u razgovoru. Iako je tek ušao u tzv. srednje godine, kod njega je impresivna kombinacija mudrosti i smirenosti koja pleni poverenjem. S druge strane, njegova dobra volja, otvorenost i poznavanje raznih zanimljivih oblasti, kao i iskustva iz ranije mladosti otkrivaju nam osobu širokog duha. Verujemo da ga upravo te osobine podstiču na iznalaženje rešenja u poboljšanju njegovog stanja paraplegije.

Pre povrede, g. Dean je bio aktivan sportista, zatim profesionalni vozač, a kasnije je radio u poznatoj kompaniji na dobroj poziciji za koju se izborio svojim znanjem i zalaganjem. Na vrhuncu svojih postignuća, okrunjenih skladnim brakom, uživao je u životu, između ostalog i vozio motor. Pri jednoj potpuno uobičajenoj, mirnoj vožnji s posla dogodila mu se povreda, nakon koje je za g. Deana, prema njegovim rečima, započeo drugi život.

Ono iz čega svi možemo izvući pouku je da živimo život u njegovim raznim fazama, ili delovima, ali on nikada ne staje dok imamo svest i volju da možemo, i to da možemo bolje iz datih okolnosti.

Dean je i nakon povrede nastavio da se bavi sportom u klubu Agram – atletskom klubu za osobe sa invaliditetom , a uvek će rado odigrati i nekoliko partija stonog tenisa. Srčano navija i za jedan naš fudbalski klub. Omiljen je u širokom društvu i među svojim meštanima koje privlači njegova pozitivna ličnost, jer se sa njim svako oseća ugodno. Za kafe i druženja ima svoj ,Kafić uzdravlje’ gde je svakodnevni gost, a neguje i brojna prijateljstva i svoj skladan brak.

Osim što je posvećen unapređenju svog života nakon povrede, on je aktivan član udruženja za pomoć i podršku osobama sa invaliditetom i svoje vreme i energiju poklanja onima kojima su potrebni, prvenstveno novopovređenima.

Dobro pamti prve mesece nakon svoje povrede kada je raspolagao sa jedva osnovnim informacijama o svom stanju. G. Daenov stava je da je potrebno približiti se novopovređenima sa povredom kičme sa što više korisnih informacija, koje on sada razmenjuje sa drugima u sličnoj situaciji. Smatra da spoznajom, prihvatanjem promene i raspolaganjem činjenicama možemo puno toga promeniti nabolje. U potpunosti se slažemo, jer kvalitet života je važan i ne bi trebalo čekati neka bolja vremena.

Nakon postavljanja i prihvatanja dijagnoze, svakodnevna rutina se menja i osobama je potrebna sva pomoć i podrška u vidu saveta oko medicinskih pomagala, postupka nabavke medicinskih pomagala, administrativnog domena oko pomagala i prava koja se mogu ostvariti.

Stoga on već godinama deluje u tom smeru i doprinosi zajednici osoba sa invaliditetom svojim savetima i konkretnom pomoći u vidu donacija medicinskih pomagala. Njegovo zanimanje i znanja koje je temeljio godinama iz područja povrede kičme, ali i prateći najnovija otkrića i istraživanja, u jednom delu ga čine i pravim savetnikom, možemo slobodno reći – i terapeutom za osobe u situaciji sličnoj njegovoj.

S obzirom da g. Dean ažurno prati rast kvaliteta i funkcionalnosti medicinskih pomagala (u konkretnom slučaju naših novih hidrofilnih katetera), i njegova želja i interes za poboljšanjem su nas i ,upoznali’. Veoma nam je drago što poznajemo tako kvalitetnu osobu i što joj pružamo podršku, i ovim put zahvaljujemo g. Deanu što svojim primerom inspiriše, motiviše i što imamo priliku da od njega učimo i o oblasti povrede kičme i iskustvima korisnika. To nam pomaže da budemo još bolji, kao osobe i kao stručni tim, i da to ponovo delimo u krugu podrške sa vama.