Nino Batagelj, Ljubljana

Nino Batagelj, Ljubljana

Svestran mladić koji savladava sve prepreke.

Priča našeg korisnika koju ćemo s vama podeliti je priča koje ćemo se često setiti kad naiđemo na uobičajene životne prepreke. Verojatno će prisećanje tada mnoge od nas podstaći na razmišljanje, traženje rešenja i preduzimanje akcije za poboljšanje životnih uslova. Jer, priča o Nini, ovom izuzetnom mladiću je sve samo ne uobičajena, a istovremeno je izuzetno podsticajna.

Nino je dvadesetsedmogodišnji student Instituta i akademije za multimedije (studira medijsku produkciju). Kao zaljubljenik u sportove trenira fitnes, plivanje – učestvuje na međunarodnim turnirima, povremeno skija, a godinama je učestvovao na Red Bull-ovim organizacijama takmičenja vozeći bob staze. Uz aktivan društveni život, Nino pronalazi vremena da bude i ambasador globalne trke Wings For Life World Run, organizacije koja prikuplja sredstava za traženje leka za povredu kičme.

Broj aktivnosti i uspeha koje Nino u svom životu niže su vredni hvale, i mada je to za njega najprirodnija stvar, mnogi bi se iznenadili nakon saznanja da je Nino već nekoliko godina tertraplegičar, nakon povrede kičme koju je pretrpeo zbog nesrećnog slučaja.

Slobodno možemo reći da, uprkos poznavanju velikog broja ljudi koji nisu ni u približno sličnom stanju, Nino u razgovoru pleni svojom vedrinom, spontanošću i pozitivnom duhom, što ga odmah izdvaja kao mladog čoveka za kog jednostavno znamo da će njegov život biti uspešan i da poseduje snagu da pozitivno utiče na ljude sa kojima ostvaruje interakciju.

Uz već nabrojane aktivnosti, jedna od možda i najvažnijih za širu društvenu zajednicu je Ninov angažman koji sprovodi zajedno s Ljubljanskim udruženjem paraplegičara. Reč je o edukativnom programu u školama koje posećuje u svrhu senzibilizacije dece i mladih na temu invalidnosti.
Program je osmišljen s ciljem uklanjanja stigme sa invalidnosti, koja je laički često povezivana sa raznim oblicima nemogućnosti. Tu Nino može najviše pomoći svojim aktivnim življenjem kao primerom da je uz pozitvan stav i volju moguće ostvarivati ispunjen život. Drugi važan zadatak Ninove edukativne misije je u osvešćavanju mladih da se povreda kičme može dogoditi svakom od nas, što ih upućuje na povećanu pažnju pri sportskim i slobodnim aktivnostima, ali i vožnji kao situacijama u kojima se povreda kičme najčešće dešava.

Nino pred sobom ima još mnogo planova za koje ne sumnjamo da će ih ostvariti, a zahvalni smo mu za lakoću i inteligentan humor pri druženju s njim i drago nam je što imamo poverenje takvog inspirativnog mladog čoveka s kojim uvek pronalazimo zanimljiva gledišta o aktivnom življenju i unapređenju života sopstvenom voljom.