Žene i urinarne infekcije

lentismed_urinarne-infekcije

Zabluda je da su urinarne infekcije češće leti nego zimi i iz tog razloga u ovom tekstu podsetićemo vas na važnost redovne kateterizacije, a ukoliko je do infekcije već došlo, pomoći ćemo vam da umanjite simptome. U slučaju urinarnih infekcija bakterije preko mokraćne cevi ulaze u bešiku, nakon čega mogu dalje napredovati prema bubrezima.

Simptomi infekcije mogu se smanjiti, a vraćanje infekcije sprečiti sprovođenjem nekih jednostavnih preventivnih mera:

  • Preporučuje se obilna hidratacija (2-4 litre tečnosti dnevno) i mirovanje na toplom.
  • Ukoliko se urološke tegobe pojave, dobro je imati pri ruci Urosal lady. Urosal lady brzo i efikasno uklanja tegobe sa mokraćnim putevima, naročito na početku upale ili one izazvane bakterijom Escherichiom coli. Pažljivo odabrana kombinacija biljaka koju sadrži Urosal lady predstavlja odličnu dopunu u prevenciji i otklanjanju tegoba urinarnog trakta.
  • Urološki čajevi i sokovi (brusnica) deluju blagotvorno i dezinfekcijski na sluzokožu bešike. Istraživanjima je dokazano da sok od brusnice sprečava pričvršćivanje bakterija na površinske ćelije mokraćnog sistema.
  • Treba izbegavati pijenje crne kafe, alkohola i gaziranih sokova.
  • Ispiranje bešike antisepticima nema većeg značenja, ali treba posebno paziti da ne dođe do opstrukcije katetera.
  • Preporuka je da se nosi udobno pamučno, a ne sintetičko donje rublje zbog bolje prozračnosti genitalne oblasti.


Urinarne infekcije mnogo češće pogađaju žene, a za to postoji anatomsko objašnjenje. Nepoželjne bakterije lakše ulaze u žensku bešiku zbog dosta kraće mokraćne cevi.

Osim toga, manjak estrogena posle menopauze je značajan faktor u nastanku strukturnih i funkcionalnih promena u svim anatomskim slojevima materice, uretre i bešike, što se klinički ispoljava nizom simptoma kao što su vaginalna suvoća, pečenje, dispareunija, recidivirajuće urinarne infekcije, urgencija, urgentna i statička inkontinencija urina.

U urinu ne treba da bude bakterija, odnosno treba da je sterilan, a pojavom bakterija u urinarnom traktu dolazi do infekcije. Bakterije se najčešće unose u urinarni trakt kroz vanjski mokraćni otvor, pa infekcija započinje u mokraćnoj cevi.

Mnogi ljudi već u slučaju prvih znakova urinarnih infekcija odmah posežu za antibiotikom. Međutim, postoje brojni razlozi zbog kojih bi trebalo izbegavati antibiotike:

  • njihovo pretjerano korišćenje doprinelo je pojavi tzv. superbakterija, koje su otporne na antibiotike;
  • antibiotici uništavaju i loše i dobre bakterije u vašem organizmu, a mogu prouzrokovati proliv i druge probleme sa varenjem;
  • mogu izazvati vrlo neugodna neželjena dejstva i izazvati opasne alergijske reakcije;
  • antibiotici slabe organizam i smanjuju imunitet, pogotovo kod dece.
  • Ukoliko već imate simptome, ublažite ih koristeći D-manozu ili sodu bikarbonu.


D-manoza (engl. – D-mannose) je jednostavni molekul šećera koji se prirodno nalazi u biljkama poput brusnice, borovnice, breskve, narandže i jabuke. Upravo zahvaljujući d-manozi brusnica je delotvorna u lečenju urinarnih infekcija. Osim toga, može vam pomoći i soda bikarbona. Konzumiranje sode bikarbone može smanjiti kiselost u telu i učiniti krv i urin baznim. Kada bazni urin prolazi kroz bešiku stvaraju se nepovoljni uslovi za rast bakterija, što pomaže u kontroli infekcija. Medicinsku sodu bikarbonu možete kupiti u apoteci, a 100 grama košta oko 240 dinara. Sedam dana svako jutro po jednu kašičicu medicinske sode bikarbone otopite u jednom decilitru vode i popijte. Postupak možete ponoviti tokom dana.

Izvori:

prof. dr. sc. Bruno Baršić, Vladimir Krajinović, dr. med., Zinka Matković, dr.med.: Infekcije mokraćnog sustava povezane s urinarnim kateterom

https://www.zdravobudi.hr/clanak/374/prevencija-uroinfekcija-kod-zena
http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/urinarne-infekcije
https://zdravakrava.24sata.hr/zdravlje/urinarne-infekcije-6908
https://www.krenizdravo.rtl.hr/zdravlje/kako-sprijeciti-i-ublaziti-upalu-mokracnog-mjehura
https://www.vecernji.hr/lifestyle/urinarne-infekcije-pogubne-su-za-zene-579021
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/soda-bikarbona-u-lijecenju-upale-mjehura—460871.html
https://zdravakrava.24sata.hr/zdravlje/urinarne-infekcije-6908
https://www.krenizdravo.rtl.hr/zdravlje/kako-sprijeciti-i-ublaziti-upalu-mokracnog-mjehura
https://www.vecernji.hr/lifestyle/urinarne-infekcije-pogubne-su-za-zene-579021
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/soda-bikarbona-u-lijecenju-upale-mjehura—460871.html

Lentismed na EAU 2019 kongresu u Barseloni
Uloga robotske neurorehabilitacije u tretiranju po...

Možda bi vas zanimalo